Zdrowa żywność a żywność ekologiczna

Zdrowa żywność i eko – jaka jest różnica?

W ostatnich latach można zauważyć dynamiczny rozwój rynku żywności ekologicznej w Europie. Również w Polsce ilość gospodarstw, producentów i dystrybutorów produktów ekologicznych systematycznie rośnie. Zmieniły się również przyzwyczajenia żywieniowe Polaków. Zauważalna zmiana nawyków jednak nie zawsze idzie w parze z wiedzą o tym, co jemy.

Bardzo często zamiennie używane są terminy „żywność ekologiczna” i „zdrowa żywność”.
A to nie to samo, bo zdrowa żywność nie zawsze oznacza żywność ekologiczną.

Czym różni się zdrowa żywność od ekologicznej?

Żywność ekologiczna może pochodzić wyłącznie od producentów czy rolników posiadających specjalne certyfikaty Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Muszą oni spełniać rygorystyczne normy, a w późniejszych latach co rok przechodzić szczegółowe kontrole przeprowadzane przez inspekcje weterynaryjne, handlowe, czy ochrony roślin. To właśnie dzięki temu konsumenci mają pewność, że produkty spożywcze oznaczone jako „eko” są wolne od zanieczyszczeń oraz że podczas ich produkcji nie stosowano sztucznych nawozów i organizmów modyfikowanych genetycznie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *