Curry przyprawy

Curry można zrobić ze wszystkiego.

Mogą to być ryby, ser, mięso lub warzywa. Kluczem do świetnego curry są przyprawy, dające niepowtarzalny aromat i smak sosu.
W zależności od dominującej przyprawy, występuje najczęściej w postaci czerwonej, zielonej (to zależy od koloru papryczek) lub żółtej (gdy dominuje kurkuma). Przy przygotowaniu curry przyprawy odgrywają decydującą rolę – muszą być świeże i aromatyczne. Nie przechowuj ich nigdy w torebkach, w których były kupione, tylko przesyp do szczelnych, szklanych lub drewnianych pojemników. Te drugi bardzo chłoną aromaty, więc trzymaj w nich tylko jeden rodzaj przyprawy. Półka nad kuchenką nie jest dobrym pomysłem, bo ciepło i opary zniszczą ich smak; wybierz raczej chłodne i ciemne miejsce. Do mielenia można używać młynka do kawy, ale dużo lepszy jest moździerz. Miażdżąc, wydobędziesz z przypraw wszystko, co najlepsze i najzdrowsze.

Przygotowanie curry.

Do przygotowania curry możesz wykorzystać gotową mieszankę curry z torebki, lecz nie licz na jakąś eksplozję smaku. Dużo lepiej i zdrowiej rozetrzeć samemu świeże przyprawy, które wchodzą w jej skład. Wrzuć do moździerza ziarna kolendry, czosnek, imbir, chili, cynamon, pieprz, kardamon, kumin, gałkę muszkatołową i goździki. O proporcjach Ty decydujesz. Rozetrzyj wszystko na miazgę. Jeszcze lepsze efekty smakowe i zdrowotne uzyskasz, wlewając do moździerza łyżkę rozgrzanego oleju rzepakowego.

Robienie curry jest także okazją do zrobienia porządków w szafce z przyprawami 🙂

Spróbuj do przygotowania curry wykorzystać siłę tych czterech przypraw:

KURKUMA

Jej cierpkość świetnie współgra z lekko słodkawym i łagodnym białkiem ryb. Ciepło likwiduje goryczkę (więc szybko wrzucaj kurkumę do garnka), a przy okazji uwalnia jej ogromne antynowotworowe możliwości.

CYNAMON

To znacznie więcej niż tylko składnik i posypka do deserów. Dodaje głębokości smaku pikantnym potrawom i zmniejsza wchłanianie się tłuszczu w komórkach.

ASAFETYDA

Ten zastępnik czosnku i cebuli nazywa się po polsku dość paskudnie – smrodzieniec. Używana głównie w kuchni wegetariańskiej, ułatwia trawienie i likwiduje wzdęcia.

KOZIERADKA

Ma typowy aromat curry, ale lepiej używać nasion niż listków, bo bardziej spowalniają wchłanianie glukozy i można zjeść wówczas więcej ryżu bez skoków cukru we krwi.

Inspiracji do przygotowania curry możecie poszukać tutaj.

Komentarze do “Curry – magia przypraw

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *